Bedrijfsbezoek Unipro in Haaksbergen

geplaatst in: Bedrijfsbezoek | 0

unipro_logo1 Donderdag 7 april 2016, Unipro in Haaksbergen.

Bedrijfsbezoek met een opkomst van 30 Ondernemende dames belooft een interessante middag te worden; een kijkje in de groenste fabriek van Nederland Unipro te Haaksbergen. Presentatie door Maurice Beijk Prachtig bedrijf het gehele bedrijf is transparant, de kantoren en ook de werkvloer. Keuzes van materialen zijn heel bewust gerecycled materiaal. Materialen van oa het gemeente stadsgebouw van Hengelo zijn hergebruikt voor de vloeren oa. de ruimte waar wij de bijeenkomst hadden. Het gebouw is modulair, droog gebouwd. Het gebouw kan uit elkaar als het moet. Heel veel licht in het bedrijf alle ruimtes hebben daglicht. Unieke locatie.

Omdenken is een van de motto's van de directie. Het dak van het gebouw is begroeid met planten. Tijdens de bouw is de constructie neergezet zodat daarna als een van de eerste onderdelen het dak is gebouwd zodat tijdens de verdere bouw de planten konden groeien. Bij de oplevering van het gebouw was het dak al goed begroeid. Zeer bijzonder. Omdenken is hier een voorbeeld van. Alles in het gebouw is 100% zon georiënteerd. Noorderlicht komt binnen dit is heel bijzonder het is schaduwloos licht. CO2 neutraal gebouw. Stroom is donkergroen welke gebruikt wordt. Hoe beter de zomer hoe beter voor de energiegebruik voor de winter. Wist je dat voor het maken van bijvoorbeeld een mobiele telefoon ca. 500 kg grondstoffen nodig zijn? Duurzaamheid en creativiteit gaan samen. Wist je dat een sigarettenfilter ca. 12-20 jaar nodig heeft om te verteren, denkt men hieraan wanneer deze wordt weggegooid op straat? Duurzaamheid is een kwestie van doen. Life Cycle Analysis is het proces van hergebruiken. CO2 uitstoot is heel belangrijk en erg zorgelijk. CO2 prestatieladder groene stroom is echt groen. Unipro is het eerste bedrijf ter wereld welke van niveau 0 naar 5 is geklommen dit is nog nooit eerder gebeurd.

Heel bijzonder is dat deze fabriek een kenniscentrum is geworden voor duurzaamheid. Er komen ca. 1000 bezoekers per maand en er zijn gemiddeld 10 rondleidingen per week. Maxima heeft de fabriek officieel geopend. Unipro heeft oa. de Vastgoed prijs gewonnen en de Groene twinkeling. Het is een prettige werkomgeving alles is voor de werknemers het is open en transparant. Er zijn 8 werknemers van Aveleijn werkzaam. Er is een samenwerking met Stichting Assortimens. Social return wat doe je als bedrijf terug? TenCate in Nijverdal krijgt afval materiaal van Unipro zodat ze optimaal alles gebruiken. Er zijn bij Unipro 124 mensen werkzaam en het is een groeiend bedrijf; per maand komt er 1 werknemer nieuw het team versterken.

Unipro is gebouwd op het Groenste industrie terrein van Nederland hierover is op 7 april jl. overeenstemming bereikt. Doel van Maurice Beijk is om van dit industriegebied het duurzaamste industrie gebied te creëren van de wereld. Ook zet Unipro zich in voor een goede doelen; het doel is de Alpe d'Huzes afgelopen jaar is er een bijdrage van maar liefst € 75.000,- voor dit goede doel voor onderzoek naar kanker bijeengebracht.